Δελτίο Τύπου για την Τελετή Βράβευσης του 1ου Παγκρήτιου Μαθητικού Διαγωνισμού Φωτογραφίας

Την  Παρασκευή 09 Ιουνίου 2023 πραγματοποιηθήκαν τα εγκαίνια της έκθεσης και η τελετή απονομής στα πλαίσια του  1ου Παγκρήτιου Μαθητικού Διαγωνισμού Ψηφιακής Φωτογραφίας με θέμα “Η Κρήτη μέσα από τα μάτια μας…” στο χώρο της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας Ηρακλείου, προσελκύοντας πάνω από 200 προσκεκλημένους, με την αίθουσα κατάμεστη από μαθητές και μαθήτριες, γονείς, διευθυντές σχολείων και εκπαιδευτικούς από όλη την περιφέρεια της Κρήτης.

Ο Διαγωνισμός διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης σε συνεργασία με την Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία Ηρακλείου υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων κατά το τρέχον σχολικό έτος.

Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους και απένειμαν βραβεία και επαίνους ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. κ. Ευγένιος, η Αντιδήμαρχος Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Νέας Γενιάς, κα. Αρχοντάκη, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, κ. Καραγιαννίδης, καθώς και ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ένωσης Φωτογράφων (GPU) και μέλος της Κριτικής επιτροπής κ. Μετζάκης. Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηρακλείου, κ. Συριγωνάκης, ο οποίος λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν κατέστη δυνατό να παρευρεθεί, σε σχετική επιστολή του μεταξύ άλλων  συνεχάρη τους διοργανωτές ” που με τις εξαιρετικές σας πρωτοβουλίες ωθείτε τα νέα παιδιά του τόπου μας στα μονοπάτια της τέχνης, η οποία, ως γνωστόν, αναπτύσσει το πνεύμα και εξημερώνει την ψυχή”.

Πριν την έναρξη της τελετής Απονομής, οι προσκεκλημένοι περιηγήθηκαν στην Έκθεση με τα έργα των μαθητών και μαθητριών.

Τον πρώτο χαιρετισμό απηύθυνε  ο κ. Εμμανουήλ Καρτσωνάκης, Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης & Πρόεδρος της Οργανωτικής & Κριτικής επιτροπής, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων πως ο διεθνής κρητικός φωτογράφος Μιχάλης Νικηφοράκης, στη μνήμη του οποίου διοργανώθηκε ο διαγωνισμός, “θα χαιρόταν πολύ απόψε να είναι μαζί μας” και αφού ευχαρίστησε  τους συνδιοργανωτές, τους διευθυντές και τους εκπαιδευτικούς, τα μέλη της οργανωτικής και της κριτικής επιτροπής, απευθυνόμενος στους μαθητές και τις μαθήτριες δήλωσε ” Η Κρήτη μας σας θέλει παιδιά…θέλει τη ματιά σας…την ευαισθησία σας, αλλά και την αποφασιστικότητα σας σε ότι δεν είναι ορθό.  Εσείς είστε η Κρήτη του αύριο και σας χαιρόμαστε”.

Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας και Αντιπρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής, κ. Πολυχρόνης Νικηφοράκης,  σημείωσε πως ” τα παιδιά είναι το μέλλον και στη φωτογραφία” και συγχαίροντας τους μαθητές και τις μαθήτριες για τα έργα τους, σημείωσε πως πρόκειται για υλικό “πολύ υψηλού επιπέδου, με ιδιαίτερες ματιές και πολλή ευρηματικότητα”.

Αποτίμηση του διαγωνισμού έκανε η κα. Δήμητρα Κουρμπέλη, συντονίστρια της οργανωτικής επιτροπής του διαγωνισμού.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η έναρξη της απονομής, όταν ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, Σεβασμιότατος  κ. κ. Ευγένιος απένειμε έπαινο σε μια μαθήτρια με ιδιαίτερες ικανότητες από το Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Αγίου Νικολάου, η οποία καταχειροκροτήθηκε από τους μαθητές και τις μαθήτριες για τα έργα της. Ο Σεβασμιότατος, αφού απένειμε τα βραβεία στην πρώτη κατηγορία τόνισε χαρακτηριστικά πως “αν μπορούμε να πούμε πως αν η φωτογραφία είναι μια απόπειρα να γίνει το αιώνιο στιγμιαίο τότε μπορώ να πω ότι αυτό που βλέπω εδώ δεν είναι μόνο άξιο επαίνου, αλλά πρωτίστως άξιο σεβασμού”.

Βραβεία απέσπασαν μαθητές και μαθήτριες από το ΓΕΛ  Ακρωτηριού, το Πρότυπο Γυμνάσιο Ηρακλείου, το ΓΕΛ Γαζίου, το 2ο ΓΕΛ Ιεράπετρας, το Γυμνάσιο Αγίου Μύρωνα, το ΓΕΛ Κισσάμου, το Εσπερινό ΓΕΛ Χανίων και το ΓΕΛ Λιμένα Χερσονήσου. Έπαινο απέσπασαν μαθητές και μαθήτριες από το 1ο ΕΠΑΛ Ρεθύμνου, το 6ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, το 2ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, το 3ο Γυμνάσιο Ιεράπετρας, το 1ο ΕΠΑΛ Χανίων, το Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Αγίου Νικολάου, το ΓΕΛ Γαζίου, το Ε.Ν.Ε.Ε.ΓΥ-Λ Ηρακλείου, το Γυμνάσιο Αγίου Μύρωνα, το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Χανίων και το Γυμνάσιο Αρκαλοχωρίου. Τον ειδικό έπαινο σχολικών μονάδων με τη μεγαλύτερη συμμετοχή, την απονομή των οποίου έκανε ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης, έλαβαν το Γυμνάσιο Αρκαλοχωρίου, το Γυμνάσιο Τυμπακίου, το Ε.Ν.Ε.Ε.ΓΥ-Λ Ηρακλείου, το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Χανίων και το 6ο ΕΠΑ.Λ. Ηρακλείου.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες στους οποίους απενεμήθησαν τα βραβεία, οι έπαινοι και οι βεβαιώσεις συμμετοχής των έργων που διακρίθηκαν στην έκθεση μοιράστηκαν τις σκέψεις τους για τη φωτογραφία και τα μελλοντικά τους φωτογραφικά σχέδια, ενώ όλοι και όλες εξέφρασαν τη χαρά τους για την ευκαιρία που τους δόθηκε να λάβουν μέρος στον 1ο Παγκρήτιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ψηφιακής Φωτογραφία. Η τελετή έκλεισε με την υπόσχεση να ανανεωθεί το ραντεβού για τον επόμενο Παγκρήτιο Μαθητικό Διαγωνισμό Φωτογραφίας.

Η εκδήλωση είναι διαθέσιμη και μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να την παρακολουθήσουν στον ιστότοπο του διαγωνισμού: https://1st-photocontest.pdekritis.gr/

Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή στο κοινό έως τις  22 Ιουνίου 2023 στο χώρο της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας Ηρακλείου, Δουκός Μποφόρ 20, κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή και ώρες 19:0021:00.

Φωτογραφίες

Attachments